17 April 2008

From Chantals The Gallery

Chantals opens a Gallery in The Hague
Een project van Ramon Ottenhof, Jennifer Hagenstein en Annika Syrjämäki

wat: Opening Chantals
wanneer: Zaterdag 26 april om 17.00 uur
waar: Zuidwal 51 Den Haag
wie: Inge Janse (tekeningen)
André Bijma (videoportret)
info: www.chantals.info

Chantals.info, dé culturele webagenda op het gebied van openingen van kunstenaarsinitiatieven en kunstinstellingen zoals Stroom Den Haag, Gemeentemuseum Den Haag, Galerie West en 1646, opent op 26 april 2008 een nieuw initiatief op de Zuidwal 51 in Den Haag.
Chantals (de galerie) legt zich speciaal toe op het exposeren van kunstenaars die in hun werk het persoonlijke als uitgangspunt nemen en waarvan het handschrift onmiskenbaar ‘eigen’ is. Kunstenaars die moeten dus, en daardoor ook niks anders kunnen maken. Iedere maand zal er een nieuwe expositie plaatsvinden die exclusief alleen de avond van de opening te bekijken is.
De eerste exposant in deze reeks is Inge Janse.

“Je moet eerst heel veel zwart-wit getekend
hebben om aan de kleur te kunnen beginnen”

Inge Janse is geboren in 1933 in Jakarta als kind van Nederlandse ouders. In 1981 volgde ze op de avondopleiding van de Koninkliike Academie voor Beeldende Kunst in Den Haag het orientatiejaar. Later gevolgd door een opleiding aan de Vrije Academie in Den Haag. Ze specialiseerde zich in etsen en fotografie. Nadat ze in 2000 een hersenbloeding en een hartaanval kreeg en tegelijkertijd de ziekte van Parkinson bij haar werd geconstateerd werden beide disciplines onmogelijk. Vanaf 2001 komt Inge niet vaak meer buiten maar wel maakte ze ondanks haar ziekte tot 2005 rond de 700 tekeningen. Een selectie uit deze tekeningencollectie is nu in Chantals te bekijken. Tijdens de opening is er een documentaire over het leven en werk van Inge Janse te bekijken gemaakt door André Bijma en wordt de catalogus “Inge” gepresenteerd met een voorwoord van Sandra Smallenburg.

“De eerste indruk is er een van bewondering. Hoe kan iemand die lijdt aan de ziekte van Parkinson en ook nog eens kampt met de gevolgen van een hersenbloeding toch zo secuur, krachtig en doeltreffend tekenen? Maar al snel weer vergeet je die beperkingen waarmee Inge Janse zich dagelijks geconfronteerd ziet. Want wanneer je kijkt naar het werk zie je geen moeizame motoriek, maar een eigenzinnige reeks tekeningen, die open en vrolijk zijn.” - Sandra Smallenburg -


INLICHTINGEN
Ramon Ottenhof
T. +31(0)645600350
E love@chantals.info
W www.chantals.info

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.