24 April 2008

From Maldoror / From Chantals

Maldoror is back:
Location: Foundation Ruimtevaart, Loosduinseweg 9, The Hague (tramstop line 2).
More information: maldoror.com@gmail.com


From Chantals
Vrijdag 9 mei
vanaf 18.00 uur
FOTOMUSEUM DEN HAAG
stadhouderslaan 43 den haag
'MC1R - Natuurlijk rood haar'
Hanne van der Woude
(uitnodiging verplicht!!)

vanaf 19.00 uur
GUM paviljoensgracht 133 den haag
'I don't say anything about it'
Chihirosuzuki

vanaf 20.00 uur
RUIMTEVAART loosduinseweg 9 den haag
'Het Heilige - Ontluisterde Tijd'
Maldoror i.s.m. Stichting Ruimtevaart en Trespassers W
http://www.maldoror.com/heilige.htm

vanaf 20.30 uur
FILMHUIS DEN HAAG/ZAAL 5 spui 191 den haag
'Uitgelicht #14' / Studenten fotografie en beeldende kunst KABK

Zaterdag 10 mei
vanaf 15.00 uur
PULCHRI STUDIO lange voorhout 15 den haag
Truus Groen | Ferry Slebe | Charlotte le Fevre | Aquarellen (diverse leden) | Victor Schalwijk |
Nico Winnubst

From Nest @ DCR

Opening exhibition May 3 17.00 hours / Essentially Absent / NEST

Essentially Absent is een project gebaseerd op het onderwerp afwezigheid of de afwezigheid van het onderwerp binnen de hedendaagse fotografie.


Essentially Absent
Opening 3 mei,
Open 3 tot en met 25 mei
vrijdag, zaterdag, zondag van 13.00 tot 18.00 uur.

De Constant Rebequeplein 20b
2518 RA Den Haag

www.nestruimte.nl
info@nestruimte.nl
06 24550871

Essentially Absent is een project in Nest, de expositieruimte van de DCR, gebaseerd op het onderwerp afwezigheid of de afwezigheid van het onderwerp binnen de hedendaagse fotografie.
Dit onderwerp wordt onderzocht binnen een tentoonstelling van het werk van lokale, nationale en internationale fotografen in Nest de tentoonstellingsruimte van de DCR.

Sinds de begintijd kenmerkt fotografie zich als een medium van mechanische reproductie van wat wij zien en van wat er is.
Foto's tonen de wijze waarop paardebenen bewegen, leggen het nieuws van de dag vast in de krant en leveren bewijs in de rechtbank .

In de hedendaagse fotografie toont het de 'echte gemoedstoestand' van een geportreteerde of maakt op documentaire wijze de levens van mensen inzichtelijk.
Fotografie wekt de schijn dat zij de waarheid spreekt en de werkelijkheid toont.
De werken die getoond worden in Essentially Absent doen dit niet. Het zijn werken die ontkennen, verhullen en bedriegen.
Het zijn werken die 'niets' tonen of niet tonen.

De zelfportretten van Wouter van Riessen tonen overduidelijk hemzelf, maar verborgen achter schmink en masker is hij niet meer werkelijk zichtbaar.
De vrouwen in de foto's van Margareth Doorduin zijn ontdaan van herkenbare kenmerken en worden gecamoufleerd door jurk of gordijn tot bijna levenloze zoutpilaren.
In de foto's van Krista van der Niet lijkt het onderwerp de foto verlaten te hebben, lege stoelen, de lucht in een kauwgombubbel, het 'niets' wat in een bad met water valt
Oliver Boberg toont 'non plekjes'; daken, muurtjes, verlaten strandjes en pleintjes. Er is niet alleen niets, het is ook nog niet echt, want alle foto's zijn reproducties van minitieus geconstrueerde maquettes.
Gert Jan Kocken toont landschappen waarin weing lijkt te gebeuren, maar waar veel gebeurd is. Het zijn reproducties van rampplekken nadat de ramp heeft plaatsgevonden.
Katja Mater gebruikt de camera niet om iets vast te leggen, maar om het te laten vervliegen. Haar dansers zijn fysiek aanwezig geweest in haar settings maar zijn op de uiteindelijke foto's verworden tot lichaamloze geestverschijningen.
Michiel Kluiters gebruikt zijn foto's om illusies van niet bestaande ruimte op te wekken en teglijkertijd de ruimte waarin zijn werk getoond wordt te transformeren.
Marleen Sleeuwits ten slotte richt de camera op de plekken die we missen en aan voorbij gaan, de ruimte waar we door lopen van punt A naar punt B.

Michiel Pijpe zal speciaal voor de opening eenmalig de performance 'Seance/Vleermuis' uitvoeren.

De tentoonstelling wordt begeleid door twee lezingen.

14 mei 20.00 uur: K. Schippers - Waar was je nou?
K. Schippers, publicist van o.a. Waar was je nou? (2005), De vliegende camera (2004) en Het witte schoolbord (1989), is een visueel schrijver. Een schrijver met een sterke verwantschap met beeldende kunst en fotografie.
Het onderwerp 'Afwezigheid' komt in zijn werk veel voor.
Als 'schrijver die kijkt' is K. Schippers gevraagd om inzicht te geven in de rol van afwezigheid binnen zijn oeuvre en gedachten.

21 mei 20.00 uur: Wouter van Riessen en het Alter Ego
Wouter van Riessen is schilder, tekenaar, graficus, muzikant en fotograaf.
Zijn zelfportretten ziet hij niet zozeer als een platform voor zijn diepste gevoelens, maar als spiegels die hem een mogelijkheid tot identificatie bieden.
Hij beeldt zich af verstopt achter masker en grime of in een bont gezelschap van handpoppen en marionetten.
Wouter van Riessen zal een lezing geven over de aan/afwezigheid van hemzelf binnen zijn werk.
Hij zal zijn ideeën toelichten met zelfgeschreven liedjes.

23 April 2008

From Chantals

21-04-2008
Nou zeg, het was me het weekendje wel ... ik ben natuurlijk druk druk druk, dus niet veel kunst bezocht dit weekend. Maar ja, voor mij is er dan ook meer dan kunst alleen. Ik zelf bijvoorbeeld :-)
Komend weekend wordt hét weekend: de opening van mezelf! Nou ja vanmijn galerie natuurlijk, of ik mezelf open stel hangt af vanpotentieel lekkers;-) Ik ga het groots aanpakken, wat veel geregelmet zich mee brengt. Ik ben er best zenuwachtig over hoor het is tocheen grote ontwikkeling en er staat of valt toch veel met eensuccesvolle opening.
Het wordt mijn opening dus ik hou de touwtjes sterk in eigen hand, devrouwelijke touch is van groot belang. Je kunt het dus echt nietalléén aan mannen overlaten, ook al denken zij van wel! En daarkunnen ze bij 1646 over meepraten. Arme Johan iet wat in destress ... sommige mannen doen gewoon niet wat ze verteld worden;doen moeilijk, zijn eigenzinnig (ik begrijp het wel, kunstenaars eigen natuurlijk). Maar als je een opdracht geeft aan iemand, moetdat toch duidelijk zijn! Installaties zijn best mooi maar die horengewoon niet midden in de ruimte... daar horen wij toch?!!
Mijn goede vriend Dick had dit weekend helaas geen tijd om met mij tegaan shoppen (zeker niet met de shoppingtour van vorige week nog versin het geheugen) dus ben ik maar naar Stroom gegaan. In Stroom gafArno een speech, ik denk dat hij net het boekje "presenteren is eenfeest" heeft gelezen want hij nam het ervan. Arme Huib had niks meerte zeggen. Zelfs Jane was wat van slag. Gelukkig bij Chantals geenspeeches dus Jane je kunt met gerust hart komen.
Ben benieuwd wat ik dit weekend allemaal ga beleven, ik ben erhelemaal klaar voor, behalve mijn out-fit dan. En ik hoop dat datlekkere ding van vorig weekend ook komt, zou ik hem durven aankijken, zou ik hem durven aan spreken, en zou hij mij misschienherinneren?? Ik heb best een grote mond maar wanneer ik iemand echtleuk vind .....
Got to go ....
Kus, Chantals


*AGENDA DEN HAAG*

(heropening)
Vrijdag 25 april
vanaf 19.00 uur
1646 boekhorststraat 125 den haag
'Attack of the Sorority maggot bingo in the slimeball
bowl-a-rama studios'
Bas de Boer

(nieuw)
Zaterdag 26 april
vanaf 17.00 uur
CHANTALS zuidwal 51 den haag
Inge Janse tekeningen
André Bijma videoportret

vanaf 19.00 uur
DRIVE-BY, LOOK-IN, SEE-THROUGH GALLERY
stationsweg 142,144,152 en 162 den haag
Emilia Ryszka | Jacek Futiakiewicz | Grzegorz Kedys |
Jacek Kowalski | Katarzyna Czupryna | Marcin
Karwinski | Marek Fedec | Michat Adamski | Monika
Sierpinska | Piotr Byzdra | Piotr Cwiklinski |Sylwia
Kuniewska | Peter Albus | Kamila Baczek |
Sander Foederer fotografie

From Heden nieuwsbrief april 2008

Art Amsterdam
Zaterdag 10 en zondag 11 mei

Uw eigen kunstadviseur

Maak nu gebruik van de unieke gelegenheid een bezoek te brengen aan de Art Amsterdam in gezel- schap van uw eigen persoonlijke kunstadviseur.

Van 7 t/m 12 mei a.s. vindt Art Amsterdam plaats, 125 galeries tonen werk van zo'n 750 kunstenaars. De complete top van de Nederlandse galeriewereld is aanwezig. De kunst- adviseurs van Heden kunnen u ondersteunen bij uw beoordeling van de getoonde kunstwerken en begeleiden bij een eventuele aankoop. De adviseurs van Heden zijn ervaren, deskundig en bovenal onafhankelijk.

Bent u geïnteresseerd: lees verder

Interieur klant Heden

Denneweg 14a Den Haag
14 mei t/m 21 juni 2008

Portretten uit Letland

Inta Ruka
Fotografie

De Letse kunstenaar Inta Ruka documenteert met haar camera, vaak jaren achtereen, mensen in hun eigen omgeving en legt verschillende stadia van hun leven in portretten vast. In 2004 begint zij aan haar meest recente werk, de serie Amalias Street 5a, waarin zij zich focust op de bewoners van een huizenblok in Riga, dat geleidelijk gesaneerd en gerenoveerd wordt. In de tentoonstelling bij Heden zijn ruim 60 foto's te zien uit Amalias Street 5a.

Lees verder

Denneweg 14a Den Haag

Uitgelicht

Kunst uit Indonesië populair
Een blik in de collectie van Heden

Chinese kunst staat al geruime tijd in de belangstelling. Dit geldt nu ook voor Indonesische kunst. In de krant staan regelmatig artikelen over prijzen van Indonesische kunstwerken die ineens sterk stijgen. Heden heeft al jaren een samenwerkingsverband met Cemeti Art House in Yogyakarta ( Java) en heeft ook werk van een aantal Indonesische kunstenaars in stock. Daarnaast bestaat sinds 2006 het artist-in-residency project Landing Soon waarbij Nederlandse kunstenaars gedurende drie maanden voor een werkperiode naar Yogyakarta gaan en samenwerken met een Indonesische kunstenaar.

Breng een bezoek aan Heden en bekijk onze collectie.

www.heden.nl
From The Hague Art Page

Congratulations to
* Chantals with the opening of their gallery April 26th at 17 hours in Zuidwal 51.
* Elizabeth Koning also opent a Gallery/Studio in Hooistraat 3a .
Enrichment in arty The Hague.

22 April 2008

From ArtCube

Interview Willem van der Hofstede about his exhibition Ever Renovating City at ArtCube.nl gallery in The Hague.
First part.

Second part.

19 April 2008

From Heden

Here an example of a work of Rosalie Monod de Froideville, exhibiting now at Heden in The Hague.

17 April 2008

From Chantals The Gallery

Chantals opens a Gallery in The Hague
Een project van Ramon Ottenhof, Jennifer Hagenstein en Annika Syrjämäki

wat: Opening Chantals
wanneer: Zaterdag 26 april om 17.00 uur
waar: Zuidwal 51 Den Haag
wie: Inge Janse (tekeningen)
André Bijma (videoportret)
info: www.chantals.info

Chantals.info, dé culturele webagenda op het gebied van openingen van kunstenaarsinitiatieven en kunstinstellingen zoals Stroom Den Haag, Gemeentemuseum Den Haag, Galerie West en 1646, opent op 26 april 2008 een nieuw initiatief op de Zuidwal 51 in Den Haag.
Chantals (de galerie) legt zich speciaal toe op het exposeren van kunstenaars die in hun werk het persoonlijke als uitgangspunt nemen en waarvan het handschrift onmiskenbaar ‘eigen’ is. Kunstenaars die moeten dus, en daardoor ook niks anders kunnen maken. Iedere maand zal er een nieuwe expositie plaatsvinden die exclusief alleen de avond van de opening te bekijken is.
De eerste exposant in deze reeks is Inge Janse.

“Je moet eerst heel veel zwart-wit getekend
hebben om aan de kleur te kunnen beginnen”

Inge Janse is geboren in 1933 in Jakarta als kind van Nederlandse ouders. In 1981 volgde ze op de avondopleiding van de Koninkliike Academie voor Beeldende Kunst in Den Haag het orientatiejaar. Later gevolgd door een opleiding aan de Vrije Academie in Den Haag. Ze specialiseerde zich in etsen en fotografie. Nadat ze in 2000 een hersenbloeding en een hartaanval kreeg en tegelijkertijd de ziekte van Parkinson bij haar werd geconstateerd werden beide disciplines onmogelijk. Vanaf 2001 komt Inge niet vaak meer buiten maar wel maakte ze ondanks haar ziekte tot 2005 rond de 700 tekeningen. Een selectie uit deze tekeningencollectie is nu in Chantals te bekijken. Tijdens de opening is er een documentaire over het leven en werk van Inge Janse te bekijken gemaakt door André Bijma en wordt de catalogus “Inge” gepresenteerd met een voorwoord van Sandra Smallenburg.

“De eerste indruk is er een van bewondering. Hoe kan iemand die lijdt aan de ziekte van Parkinson en ook nog eens kampt met de gevolgen van een hersenbloeding toch zo secuur, krachtig en doeltreffend tekenen? Maar al snel weer vergeet je die beperkingen waarmee Inge Janse zich dagelijks geconfronteerd ziet. Want wanneer je kijkt naar het werk zie je geen moeizame motoriek, maar een eigenzinnige reeks tekeningen, die open en vrolijk zijn.” - Sandra Smallenburg -


INLICHTINGEN
Ramon Ottenhof
T. +31(0)645600350
E love@chantals.info
W www.chantals.info

16 April 2008

From Stroom

Presentation Web Archive
Stroom Den Haag wijst u in het kader van de manifestatie 'After Neurath'
graag op onderstaande uitnodiging van Ontwerpwerk:

Uitnodiging voor de lancering van het: Gerd Arntz webarchief

Dinsdag 22 april, 17.00 uur
Gemeentemuseum Den Haag, Stadhouderslaan 41, Den Haag
Toegang: gratis, reserveer hier (ivm beperkt aantal plaatsen)

Programma
17.15 Introductie, Ed Annink
17.30 Arno van Roosmalen (directeur Stroom Den Haag) in gesprek met Peter Arntz, Flip Bool, Derk Dumbar en Paul Schnabel
18.15 Lancering Gerd Arntz webarchief en presentatie boek 'Lovely Language'
18.30 Borrel

Peter Arntz, zoon van Gerd Arntz
Derk Dumbar, initiator 'A Safe Place' samen met Gert Dumbar
Paul Schnabel, directeur Sociaal en Cultureel Planbureau
Flip Bool, medesamensteller tentoonstelling 'Gerd Arntz - Kritische grafiek en beeldstatistiek', Haags Gemeentemuseum 1976, Senior collecties & onderzoek Nederlands Fotomuseum, Rotterdam, Lector fotografie AKV|St. Joost, Avans Hogeschool

Doordat meerdere partijen deze uitnodiging zullen versturen, kan het zijn dat u deze uitnodiging meer dan 1 keer ontvangt.

From Heden

Art Advise by Art Amsterdam

Maak nu gebruik van de unieke gelegenheid om met uw eigen kunstadviseur de belangrijkste hedendaagse kunstbeurs van Nederland te bekijken.

Van 8 tot 12 mei a.s. vindt Art Amsterdam plaats, 125 galeries tonen werk van zo’n 750 kunstenaars. De complete top van de Nederlandse galeriewereld is aanwezig.

De kunstadviseurs van Heden kunnen u ondersteunen bij uw beoordeling van de getoonde kunstwerken en begeleiden bij een eventuele aankoop. De adviseurs van Heden zijn ervaren, deskundig en bovenal onafhankelijk.

Ervaren adviseurs. Heden adviseert al 35 jaar vele particulieren en meer dan 200 bedrijven bij hun kunstcollectie.
Deskundig advies. Onze adviseurs kennen de kunstmarkt van binnen en buiten. Zij bezoeken veel tentoonstellingen en (inter-)nationale kunstbeurzen.
Onafhankelijk advies. De adviseurs van Heden zijn volledig onafhankelijk en hebben geen belangen bij welke galerie of kunstenaar dan ook.

Wij maken op de beurs een afspraak voor een in-take gesprek. Wat wilt u niet missen? Welke kunstenaar of stijl zoekt u? Welke (inside) tips heeft u nodig? Hoe wordt de prijs van een kunstwerk bepaald? Vervolgens bezoekt u op eigen gelegenheid de beurs. Daarna deelt u uw bevindingen met uw eigen adviseur, samen lopen we langs de highlights en krijgt u bruikbare informatie en deskundig advies.

Voor slechts € 50 heeft u een eigen kunstadviseur, dit is inclusief de toegang tot de beurs t.w.v. € 18.

Maak nu een afspraak op zaterdag 10 mei of zondag 11 mei via
dodo@heden.nl o.v.v. “mijn eigen kunstadviseur”.

Dodo Albrecht
kunstadviseur
Doornstraat 1
2584 Al Den Haag

t +31 (0)70 354 40 94
m +31 (0)6 30 39 29 13
f +31 (0)70 354 55 42

www.heden.nl

HideAway, sculpturen en video door Rosalie Monod de Froideville te zien tot 10 mei, Denneweg 14a Den Haag.

From Chantals

Taking photos at exhibitions is out!
14-04-2008
Fotograferen op exposities schijnt passé te zijn. En daarbij kreeg ik toch alleen maar commentaar, werd ik steeds meer ontweken terwijl het mij eigenlijk om de aandacht te doen was. Tenslotte welke jonge zelfverzekerde vrouw heeft daar ooit genoeg van .... dus vanaf nu ga ik me maar storten op het schrijven. Webloggen, columns schrijven, dat schijnt namelijk wel hip te zijn en zo kan ik teruglezen of mijn leven inderdaad zo onstuimig is als mijn vriendinnen zeggen of ben ik toch een beetje ingekakt.
Ik ben vrijdag naar de opening van Anna's Vers geweest in de Anna Paulownastraat. Ik hoopte dat deze opening de worsteling met mijn nieuwe jurk waard was. Er hing een leuke sfeer maar helaas werd dit niet doorvertaald naar de mannen. Toen mijn oog eindelijk op een lekker hapje viel zag ik dat hij met Sara stond te praten. Hoe doet ze het toch? Binnenkort gaat ze ook nog eens haar neus laten verbouwen, ja hoog nodig hoor, maar als ze dan nog meer lekkere mannen weg kaapt mag ze dit fraaie gevalletje best houden. Misschien kan hij figuren in haar laatste voorstelling. Dat vond ik zo'n mooi ingetogen passie voorstelling! Ik heb me verder kostelijk vermaakt met veel bekende, Mariska was er en natuurlijk Simon en Tessa. Heerlijk de onschuld die dat stel heeft ik zou zelf best weer zo onschuldig willen zijn (voor even).

Het feest was goed georganiseerd maar kan natuurlijk niet op tegen die top opening die voor volgende week gepland staat. Volgende week zaterdag mijn eigen opening, mijn 'CHANTALS' op de Zuidwal 51. Ik vind het zóóó spannend. Toen het plan net uit mijn brein was ontsproten, ben ik gelijk met mijn goede vriend Dick de Prinsenstraat ingedoken op zoek naar DE ideale openingsdress. 15 zaken later nog steeds niets gevonden maar vriend Dick wel een aantal goede vrouwelijke contacten. Ik doe iets niets goed, hij overduidelijk wel! Deze week eerst nog naar het Liefhertje en De Grote Witte Reus. Uiteraard kom ik daar naar toe voor het geëxposeerde, ook al beweren mijn vriendinnen dat ik die grote met een hele andere invalshoek bekijk..... en misschien Quartair

XXChantals

*AGENDA DEN HAAG*

Donderdag 17 april
vanaf 20.00 uur
VILLANUTS westeinde 60a den haag
'Pre-Accelerator'
Marleen Sleeuwits | Isabella Rozendaal
David Elshout | Pierre Derks
samengesteld door 'Liefhertje en De Grote Witte Reus'


Vrijdag 18 april
vanaf 17.00 uur
FAS3 korte koediefstraat 3 den haag
Robin Heyker

vanaf 19.00 uur
BARACCA zuidwal 17 den haag
'Metropoly
a city stripped of its colours'
Jeffrey Grouwstra & Sander van Heukelom
20.00 uur optreden van Rob Bothof


Zaterdag 19 april
vanaf 17.00 uur
QUARTAIR toussaintakde 55 den haag
'Tekeningen 2008'
Justin Wijers | Babette Wagenvoort | Karin Janssen |
José den Hartog | Robbie Cornelissen | Natasja van
Kampen | Stefan Kasper | Ira van der Valk |
Kim Hospers | Mischa van Pinxteren

vanaf 17.00 uur
STROOM DEN HAAG hogewal 1-9 den haag
'Artice 12'
Jill Magid

vanaf 17.00 uur
HAAGSE KUNSTKRING denneweg 64 den haag
"Tentoonstelling Academie '83, 25 jaar geslaagd"
Derek Welbergen | Hélène Penninga | Alex Verduijn
den Boer | Jeannette Wittermans | Jan Reinhardt |
Caroline Gresnigt | Thijs van Kempen | Ardi Brouwer |
Patries van Elsen | Kris Spinhoven | Maike van
André Priester | Sanny Overbeeke | Coccie van Duijn

From Koninklijke Academie

Invitation to the 'conversation' / uitnodiging gespreksessie

Arno van Roosmalen (directeur STROOM)
in gesprek met Eva Klee en Hester Scheurwater
woensdag 16 april, 17.30-19.30 uur

Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten
Prinsessegracht 4
2514 AN Den Haag
t 070 315 47 7

Image: Hester Scheurwater's. Photo by: Kees Koomen

14 April 2008

From Annechien Meier

Invitation / Uitnodiging

Annechien Meier invites you to the presentation of her artwork at the primary school
De Startbaan in Ypenburg The Hague

Vliegen over mobiele volkstuintjes

thursday 24 April 2008 / 18.30-20.00 hours
place: OBS De Startbaan, Böttgerwater 21, Den Haag (Ypenburg)
-----------------
Op 7 april j.l. onthulden leerlingen van basisschool De Startbaan in Ypenburg een uniek kunstproject. Ze deden dit met schepjes, gieters en groene vingers. Voor de binnenplaats van de school ontwierp beeldend kunstenaar Annechien Meier twaalf mobiele volkstuintjes waarboven een vliegtuig zweeft. De schaduw van dit vliegtuig - de 'Tigermoth'- beweegt mee met de zon over het strak gekaderde Hollandse landschap in de bakken daaronder.

Het kunstwerk bij De Startbaan refereert aan de historie van de locatie van de school. Ypenburg was vanaf 1936 een vliegveld voor de sportvliegerij. In de Tweede Wereldoorlog speelde het vliegveld een belangrijke rol, na de oorlog werden er zweefvliegshows gehouden en sport- en verkeersvliegeropleidingen gegeven.
In haar werk speelt Annechien Meier met begrenzingen van openbare ruimte; volkstuinen zijn daarbij een terugkerend thema. Op meerdere locaties in Den Haag creëerde zij al tijdelijke groene oases op ongewone plekken: mobiele tuinen die tijdelijk een plek innemen op een trottoir, plein, stoep of snelweg. De leerlingen van de Startbaan kunnen nu tuinieren op hun eigen binnenplaats! Er zijn twaalf tuintjes; grote verrijdbare bloembakken op wielen. Het vliegtuig vormt een permanente overkapping van de tuintjes. De bakken worden beplant met groenten, kruiden en eetbare bloemen. De plantjes blijven 'laag', zodat het geheel een perspectief blijft houden alsof je vanuit een vliegtuigraam uitkijkt over het karakteristieke, gecultiveerde, platte Hollandse landschap.
De kunstopdracht is gerealiseerd in het kader van de gemeentelijke regeling 'kunst op scholen'. Het project werd begeleid door Stroom Den Haag.

Contactpersoon De Startbaan: Erna de Moedt, directeur, tel. 070-3906564
Contactpersoon Stroom: Corinne Groot, projectbegeleiding Kunst op scholen, tel. 06-54995039
-------------
Annechien Meier
Spijkermakersstraat 18
2512 ES The Hague
www.annechienmeier.nl / www.optrektransvaal.nl

From Quartair

Quartair invites:

Tekeningen 2008 /Drawing 2008
Alles wat mij aan het Aardsche bindt draag ik U op.

Opening: zaterdag 19 april 2008 om 17 uur.

Open: 19 april t/m 10 mei
do. t/m zo. van 13 - 17 uur.

Justin Wijers
Babette Wagenvoort
Karin Janssen
José den Hartog
Robbie Cornelissen
Natasja van Kampen
Stefan Kasper
Ira van der Valk
Kim Hospers
Mischa van Pinxteren

Quartair
Toussainkade 55 / 2513 CL Den Haag /www.quartair.nl /070 3562004

Tekeningen 8 is georganiseerd door Natasja van Kampen.
Met dank aan Stroom Den Haag

09 April 2008

From Chantals

*AGENDA DEN HAAG*

Woensdag 9 april
vanaf 18.00 uur
ANNAGEBOUW anna paulownastraat 76 den haag
'Mappamundi '
Nynke en Marenka Gabeler


Donderdag 10 april
vanaf 20.00 uur
FILMHUIS DEN HAAG/ZAAL 5 spui 191 den haag
'The Maze of Sound'
Alexander Strik


Vrijdag 11 april
vanaf 17.00 uur
ANNA anna paulownastraat 76 den haag
'overzichtsexpositie'
VERS-kunstagentschap
uitnodiging via info@vers-kunstagentschap.nl


Zaterdag 12 april
vanaf 15.00 uur
GALERIE ONDERSTROOM oosteinde 70 den haag
Elsa ten Hove-de Ferrante schilderijen

vanaf 17.00 uur
PULCHRI STUDIO lange voorhout 15 den haag
"Voorjaarssalon"

vanaf 20.00 uur
VILLANUTS riviervismarkt 5 den haag
animatieavond 'Raspberry' (Groningen)


Maandag 14 april
vanaf 16.00 uur
KABK prinsessegracht 4 den haag
'VOORBEELD 2008'
Eva Klee | Frans Lampe | Rien Monshouwer |
Reinoud Oudshoorn | Maria Pask | Hester Scheurwater

07 April 2008

From Vrije Academie

AGENDA at the Vrije Academie

Image: Karen Sargsyan

29 maart t/m 11 mei From Armenia With Love - tentoonstelling ihkv GEMAK
dinsdag 8 april, 20 u Lezing: De cultuurhistorische identiteit van Armenie door Prof.dr Jos Weitenberg, bijzonder hoogleraar Armeense Studies aan de Universiteit Leiden
dinsdag 15 april, 20 u Vertoning van de speelfilm Ararat van Atom Egoyan
dinsdag 22 april, 20 u De Armeense Kwestie in Beeld
Digitale beeldpresentatie door de Franse kunsthistoricus/curator Stephanie Benzaquen met aansluitend een openbaar gesprek tussen Mekhitar Garabedian, Stéphanie Benzaquen en Paul van der Gaag
dinsdag 29 april, 20 u Lezing over Arshille Gorky (1904-1948) door Dr. Linda S. Boersma, kunsthistoricus

Activiteiten Vrije Academie
div. data t/m juni: Lezingencyclus Fons Elders - Mijn Wereldbeeld (toegang vrij)
Workshop Idealen en Praktijk door Alied Ottevanger
World Wide Visual Factory
7 t/m 18 april Masterclass Ruimtelijk: Piet Dirckx
11 april Opening Ithaka, Mijn Huis - samenwerking met Toneelgroep De Appel
21 t/m 25 april Masterclass fotografie: VASIL STANKO, MIRO SVOLIK, KAMIL VARGA
15 mei Werkschouw Peter Otto & Mark van Overeem
16 mei, 14.00 uur Voorbespreking excursie Reisbureau Onrust / Nout Visser

From Liefhertje en De Grote Witte Reus

Invitation for the exhibition.
Expositie: Pre-Accelerator 21-04 t/m 21-05 2008
Opening: 17 april 20.00 uur
Locatie: VillaNuts, Westeinde 60a, Den Haag

Beeld: Marleen Sleeuwits _______________________________________________________________
Liefhertje en De Grote Witte Reus cureren bij Stichting VillaNuts.

Vier kunstenaars die qua beeldtaal en inhoudelijk vertrekpunt op elkaar aansluiten zullen in twee duopresentaties hun werk exposeren:

Fotografen Marleen Sleeuwits en Isabella Rozendaal.
Schilder/tekenaar David Elshout en grafisch ontwerper Pierre Derks.

Pre-Accelerator is een voorproefje van het project Accelerator dat in september van start zal gaan. De kunstenaars die Liefhertje en De Grote Witte Reus presenteren in het project Accelerator maken actuele kunst. Ze staan midden in de maatschappij, zijn publieksgericht en maken het publiek en hun omgeving onderwerp van hun werk.
Zij communiceren in een 'eigen' hedendaagse taal en durven onbevooroordeeld te wijzen op de schoonheid van onze leefomgeving.

03 April 2008

Digital Art News

About digital art magazines, art news subscriptions and art agendas.

More and more I get my art information direct on my mail box. I travel trough art fairs (I received more than a dozen different news items for Art Miami), I get informed about interesting museums or galleries than when I happen to travel to those places I am happy to visit, I get informed on what's going on in the Mexico City scene or about the smaller 'Indy' and underground art places in my own The Hague.
The design of them can be so different from the most simple (but still attractive and powerful Chantals through the digital magazine Cosimo or the standard e-flux with most of the time more attractive selection of photographs than what at the galleries or museums have chosen). Art Agenda, Artnow, Artforum ArtNow Art Magazin are also like e-flux. Art and Education are more specific for the students but still informative.
Gawkers artists introduced me to ArtKrush, interesting.
Artlout is a paper and digital art magazine. I have not yet checked it.
Galeries.nl is one of my favorites because it embraces most of the art information in The Netherlands at a very detailed scale, it is very well managed but is also a very personal site with their very much appreciated Kunst van de dag -Art of the day- section. The alternative: Mister Motley and HTV news in Dutch the last one you can download it as a pdf. The Dutch glossy magazines digital: Metropolis M and Kunstbeeld.
Arteven.com originally from Mexico and extended to the Spanish speaking countries is to commercial for my taste but it keeps me informed. Every now and then I find of some my artists friends. Art Notes is smaller.
Another classification are the art groups working on a broad scale within the arts as Tag in The Hague or Cold Creation in Barcelona.
There are other sites where I also get my art news: Defecito (Al kinds of news about Mexico DF), and more specifically on art and with excelent texst Replica 21, Mexican and the rest of the world art. Arte Informado also in Spanish.
I started receiving Art2Bank about the financial art market take a look too.
Other all rounders are Art Daily and The Art Newspaper.
Also take a look at Artipedia and Art Lies.

02 April 2008

From Chantals

*AGENDA*

Vrijdag 4 april
vanaf 19.30 uur
KINGKONG GALERIE prinsegracht 8 den haag
Art&Talk
'Do Sustainable'
Patrick Kruithof | Thies Timmermans | Mathilde Cabral |
Hotel Transvaal | Food | Ideal & Co | Refunc |
Thijs Masthoff & Isis Hoos
toegang € 3,-

vanaf 20.00 uur
GEM stadhouderslaan 43 den haag
'Augmented Realities'
Michael Najjar
uitnodiging verplicht!!


Zaterdag 5 april
vanaf 19.00 uur
PAPARAZZI op lokatie zuidwal 52A den haag
Drag
Beth Greenhalgh and Sam Hasler (uk)
durational performance van 10:00 tot 22:00

vanaf 21.00 uur
<>TAG (lokatie: Club Rootz)
grotemarktstraat 14 den haag
'Birthday Party'
with DJ Donna Summer, Antistrot, Yobkiss, Mr Pauli,
Uncle T and more...
entree € 4,-


Zondag 6 april
vanaf 12.30 uur
HEDEN denneweg 14a den haag
'HideAway'
Rosalie Monod de Froideville

01 April 2008

From Koninklijke Academie

Invitation to EXAMPLE
VOORBEELD 2008 14 april – 18 april
Een tentoonstelling met een selectie uit het 'voorwerk' van docenten van de afdeling Beeldende Kunst, aangevuld met een drietal openbare, gemodereerde gesprekssessies in de KA-galerie. De presentaties verschaffen inzicht in de wijze waarop docenten hun werk als beeldend kunstenaar beoefenen. Het gaat daarbij niet om afgeronde en exposeerbare kunstwerken, maar om het proces dat daaraan vooraf gaat.

Het project zal plaatsvinden in de week van 14 t/m 18 april a.s. Deelnemers zijn dit jaar: Eva Klee, Frans Lampe, Rien Monshouwer, Reinoud Oudshoorn, Maria Pask en Hester Scheurwater.

Gesprekssessies:
Maandag 14 april, 16.00-18.00 uur
Woensdag 16 april, 17.30-19.30 uur
Vrijdag 18 april, 19.15-21.15 uur

Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten
Prinsessegracht 4 / 2514 AN Den Haag / http://www.kabk.nl

From Artana


Invitation
The Argentinian painter Alejandro Argüelles has developed quite a following in The Netherlands. Since a few years he has been a valued participant in the SCHILDERSWEEK (painters week) in DOMBURG. He is a participant this year as well. I am glad and a bit proud that shortly before the Domburg event, he will exhibit in my gallery ARTANA.
Argüelles makes coastal landscapes rendered in strict tones of black and grey. His work is powerful because his subject matter is not just painted as such, but rather used as the starting point of an abstract composition.

You are cordially invited to the vernissage on April 27th, where, in the presence of the artist, the official opening speech will be given by H.E. Santos Goñi, ambassador van Argentina.

The exhibition will last until May 18th. ARTANA’s times are Thursday through Sunday from 11.00 to 17.00

From Stroom

INDEX ACTUELE KUNST DEN HAAG
Jrg.3 no.3, april 2008

Not all of them but many of the art exhibition spaces.