24 April 2008

From Nest @ DCR

Opening exhibition May 3 17.00 hours / Essentially Absent / NEST

Essentially Absent is een project gebaseerd op het onderwerp afwezigheid of de afwezigheid van het onderwerp binnen de hedendaagse fotografie.


Essentially Absent
Opening 3 mei,
Open 3 tot en met 25 mei
vrijdag, zaterdag, zondag van 13.00 tot 18.00 uur.

De Constant Rebequeplein 20b
2518 RA Den Haag

www.nestruimte.nl
info@nestruimte.nl
06 24550871

Essentially Absent is een project in Nest, de expositieruimte van de DCR, gebaseerd op het onderwerp afwezigheid of de afwezigheid van het onderwerp binnen de hedendaagse fotografie.
Dit onderwerp wordt onderzocht binnen een tentoonstelling van het werk van lokale, nationale en internationale fotografen in Nest de tentoonstellingsruimte van de DCR.

Sinds de begintijd kenmerkt fotografie zich als een medium van mechanische reproductie van wat wij zien en van wat er is.
Foto's tonen de wijze waarop paardebenen bewegen, leggen het nieuws van de dag vast in de krant en leveren bewijs in de rechtbank .

In de hedendaagse fotografie toont het de 'echte gemoedstoestand' van een geportreteerde of maakt op documentaire wijze de levens van mensen inzichtelijk.
Fotografie wekt de schijn dat zij de waarheid spreekt en de werkelijkheid toont.
De werken die getoond worden in Essentially Absent doen dit niet. Het zijn werken die ontkennen, verhullen en bedriegen.
Het zijn werken die 'niets' tonen of niet tonen.

De zelfportretten van Wouter van Riessen tonen overduidelijk hemzelf, maar verborgen achter schmink en masker is hij niet meer werkelijk zichtbaar.
De vrouwen in de foto's van Margareth Doorduin zijn ontdaan van herkenbare kenmerken en worden gecamoufleerd door jurk of gordijn tot bijna levenloze zoutpilaren.
In de foto's van Krista van der Niet lijkt het onderwerp de foto verlaten te hebben, lege stoelen, de lucht in een kauwgombubbel, het 'niets' wat in een bad met water valt
Oliver Boberg toont 'non plekjes'; daken, muurtjes, verlaten strandjes en pleintjes. Er is niet alleen niets, het is ook nog niet echt, want alle foto's zijn reproducties van minitieus geconstrueerde maquettes.
Gert Jan Kocken toont landschappen waarin weing lijkt te gebeuren, maar waar veel gebeurd is. Het zijn reproducties van rampplekken nadat de ramp heeft plaatsgevonden.
Katja Mater gebruikt de camera niet om iets vast te leggen, maar om het te laten vervliegen. Haar dansers zijn fysiek aanwezig geweest in haar settings maar zijn op de uiteindelijke foto's verworden tot lichaamloze geestverschijningen.
Michiel Kluiters gebruikt zijn foto's om illusies van niet bestaande ruimte op te wekken en teglijkertijd de ruimte waarin zijn werk getoond wordt te transformeren.
Marleen Sleeuwits ten slotte richt de camera op de plekken die we missen en aan voorbij gaan, de ruimte waar we door lopen van punt A naar punt B.

Michiel Pijpe zal speciaal voor de opening eenmalig de performance 'Seance/Vleermuis' uitvoeren.

De tentoonstelling wordt begeleid door twee lezingen.

14 mei 20.00 uur: K. Schippers - Waar was je nou?
K. Schippers, publicist van o.a. Waar was je nou? (2005), De vliegende camera (2004) en Het witte schoolbord (1989), is een visueel schrijver. Een schrijver met een sterke verwantschap met beeldende kunst en fotografie.
Het onderwerp 'Afwezigheid' komt in zijn werk veel voor.
Als 'schrijver die kijkt' is K. Schippers gevraagd om inzicht te geven in de rol van afwezigheid binnen zijn oeuvre en gedachten.

21 mei 20.00 uur: Wouter van Riessen en het Alter Ego
Wouter van Riessen is schilder, tekenaar, graficus, muzikant en fotograaf.
Zijn zelfportretten ziet hij niet zozeer als een platform voor zijn diepste gevoelens, maar als spiegels die hem een mogelijkheid tot identificatie bieden.
Hij beeldt zich af verstopt achter masker en grime of in een bont gezelschap van handpoppen en marionetten.
Wouter van Riessen zal een lezing geven over de aan/afwezigheid van hemzelf binnen zijn werk.
Hij zal zijn ideeën toelichten met zelfgeschreven liedjes.

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.