20 November 2009

Paulien Oltheten at Nest


Lezing Paulien Oltheten
Donderdag 26 november 20.00 uur

'One moment, it's really beautiful'... 'Can you stand still?' klinkt het dringend, doch vriendelijke verzoek van Paulien Oltheten. Tijdens haar verblijf in Japan concentreert Paulien zich tijdens het maken van korte documenten niet op grote gebeurtenissen maar op kleine details. Een kleine beweging, houding of conversatie tussen mensen zorgen voor een onverwacht theatraal aspect in haar fascinatie voor het documenteren van menselijk gedrag.
In '11 fragments of Japan' wordt Paulien een expliciet onderdeel van haar eigen werk. In plaats van alleen te bevinden en observeren achter de camera, werd zij duidelijk de actieve sturende factor in haar scenes. Mensen worden aangesproken op hun normale gedragingen, waarna Paulien het normale net iets bijstuurt tot iets specifiek. Het zijn kleine aanpassingen in hoe wij bewegen, zitten en hoe wij ons tot andere mensen en objecten verhouden.
In haar foto's zien we die momenten terug, het moment waarop het normale net iets aangepast of benadrukt is. In '11 fragments of Japan' wordt de zoektocht naar dergelijke momenten zelf het onderwerp. Het is de 'making off' van de productie van dat ene moment waarop normaal en bevreemdend elkaar ontmoeten.
Dit past mooi in Notes on Narratives, een tentoonstelling waarin kunstenaars getoond worden die in een enkele scene of beeld een verstrekkend verhaal vertellen.

De lezingen en tentoonstelling zijn gratis toegankelijk
Reserveren voor de lezingen via de site of info@nestruimte.nl onder vermelding van naam lezing
Openingstijden Donderdag tot en met zaterdag, 11.00 tot 17.00 uur

Nest De Constant Rebecqueplein 20b 2518 RA Den Haag

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.